С дефиле в центъра на Шумен членове на Национално дружество “Традиция” отбелязаха 25-годишнина от създаването на организацията. В четнически униформи и под звуците на “Шуми Марица” по пешеходната зона на бул. “Славянски” преминаха членовете от клубовете в Шумен, Велики Преслав и Търговище. Колоната стигна до Руски паметник, след което се състоя церемония по поднасянето на венци пред Паметника на загиналите във войните на пл. “Кристал”.

Слово за значението и ролята на клуба в Шумен произнесе Николай Калев. Той отбеляза, че основната задача на Национално дружество “Традиция” е да съхрани и пренесе през времето родолюбивия български дух. Посочена бе водещата роля на местния клуб при организирането на мащабните възстановки “Доблест и слава” и “Създатели на българската държава”.

Клон Шумен на „Национално дружество “Традиция” е учреден в средата на 1998 год. и в него членуват над тридесет колекционери, реставратори и почитатели на историческите оръжия и др. Заедно с Община Шумен клонът е организатор на най-голямата у нас масова историческа възстановка “Доблест и Слава” с чуждестранно участие, която се провежда традиционно на всеки две години. Същата пресъздава превземането през 1444 год. на Шуменската крепост от Обединените европейски сили, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело и от унгарския пълководец Януш Хунияди. Първото издание на възстановката бе на 3.10.2004 год. През годините във възстановката взеха участие реконструкторски групи от Чехия, Унгария и Полша. Участниците надминаха двеста лица, а публиката - 10000. Последното пето издание на възстановката бе на 29.09.2013 год. в рамките на Националния събор „Доблест и слава” със средновековен лагер и занаяти. Членовете на Клон Шумен не само участват в организираните изброените по-горе възстановки от Национално дружество “Традиция”, но и сами организират такива: – „Освобождението на Търговище 1878 год.”; – „Освобождението на Шумен 1878 год.”; – „Вземането на решението от Княз Александър Батенберг да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия, в Дъбовата кория край с. Мараш – 1885 год.”.

Членовете на шуменския клуб благодариха и за подкрепата, която имат от страна на Общината и Областна управа. Поздрав по повод годишнината на Националното дружество поднесе и декана на Военното училище в града полк. Сашо Евлогиев. Церемонията продължи с издигането на националното знаме пред Шуменската крепост и пушечен салют.

Четвъртвековният юбилей на НД „ТРАДИЦИЯ” се празнува в цялата страна в населените места, където са създадени клонове на сдружението. Клон Шумен е обособил тържествата си в три етапа: I-ви етап - на 10 януари Дефиле на униформената дружина по бул. „Славянски” до пл. „България”; поднасяне на венец на Паметника на загиналите във войните на площад „Кристал” с пушечен салют; пушечен салют пред входа на Шуменската крепост и издигане на национален трибагреник на пилона на кулата. В празника участват и членове на НД „Традиция” клон Велики Преслав и Комитет „Възраждане” гр. Търговище (асоцииран член на Сдружението). II-ри етап – на 19 февруари пред паметника на В. Левски в Шумен; III-ти етап – на 3 март в ДКТ „В. Друмев”.